Egyesületünk az alábbi eszközöket nyújtja Számodra, ha szeretnél elkezdeni edzeni, változni:

SHAOLIN GONGFU

A Shaolin Gongfu (少林功夫) (Shaolin Kung-fu) egy kínai harcművészet, mely évszázadok alatt alakult ki különböző stílusokat magába olvasztva. Maga a Shaolin kolostor a hosszú bot használatáról híresült el, de jellemző rá a különféle állatok mozgásának, jellemének utánzása, illetve sokféle hosszú-és rövid fegyver használatának elsajátítása. Nagymértékben megkülönbözteti a többi harcművészettől, hogy a Chan (禅) buddhista szellemiség szorosan összekapcsolódik magával a harcos mentalitással, gyakorlóit ezért többnyire harcos szerzeteseknek hívják. A stílus a küzdelmi technikák és formagyakorlatok elsajátítása mellett nagy hangsúlyt fektet a meditáció gyakorlására és a belső utak megtalálására, fejlesztésére.

A múltban számtalanszor használták csatatéren, ütközetekben, a Shaolin kolostor területének védelmében. A Shaolin stílus komoly haderőnek számított akkoriban. A történelem során a szerzetesek többször a császár oltalmára keltek és ellenálltak az elnyomókkal szemben.

A mai világban a Shaolin gongfu-t legfőképpen szellemünk, testünk erősítésére és egészségünk megőrzésére használjuk. Rendszeres gyakorlás során állóképességünk, kitartásunk, koncentrációnk fejlődik. A sokféle állat – ököl – és fegyver stílus révén minden ember megtalálhatja a számára legkifejezőbb megnyilvánulási formát. Rendkívül összetett mozdulati-és pszichológiai struktúrával rendelkezik, nem csak egyszerű gyakorlatok végrehajtása. Nagyon sokan külső erős stílusnak tekintik, de valójában nagy hangsúlyt fektet a légző technikák, a belső erő, a Qi (气) fejlesztésére, használatára is.

TAIJIQUAN

A Taijiquan (太极拳) (Tájcsicsüen) egy kínai belsőerős harcművészet, egy lassú, lágy mozgásforma, amely segít megőrizni egészségünket, nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá tesz.

Egy módszer arra, hogy a Qi-t (气) (belső erő, életerő) megtanuljuk érzékelni, fejleszteni, növelni, végül pedig mozgatni, irányítani, áramoltatni a testünkben. Célja, hogy a testi-lelki egyensúlyt megtaláljuk és fönntartsuk, ezáltal segít még inkább az egészség megőrzésében. Rendszeres gyakorlásával ennél fogva a betegségek megelőzhetők, szervezetünk ellenállóbb lesz, állóképességünk fejlődik. Kiváló stressz oldó.

Minden életkorban gyakorolható, idősebb emberek számára kifejezetten ajánlott, hiszen nem igényel speciális alkati vagy erőnléti alkalmasságot.

MODERN WUSHU

A modern wushu (武术), más néven verseny wushu egy, a kínai tradicionális harcművészetekből kialakított sport. Látványos, akrobatikus elemekkel tarkított pusztakezes és fegyveres formagyakorlatok, páros küzdelmi koreográfiák jellemzik.

Idővel a harcművészetek funkciói megváltoztak, egyre kevésbé használták harcokban, előtérbe kerültek a különböző versenyek, bemutatók, előadások. Itt pedig az esztétika, a gyorsaság, ügyesség és látványosság lett a fő szempont. Ez vezetett ennek a sportnak a kialakulásához.

A modern wushu szabályrendszerét 1949-ben fektették le, melyek nagyon szigorú követelményeket támaszt a gyakorlókkal szemben.

Általában nagyon fiatalon kezdik gyakorolni, hogy kiemelkedő eredményeket érhessenek el. Magyarországon egyelőre még kevésbé elterjedt, bár egyre népszerűbb a fiatalok körében. Gyerekeknek igen jó az ügyesség és dinamika elsajátítására, valamint az akrobatikus, azaz ugró képességek kifejlesztésére.

Nagyon sok akrobatikus elemét a fiatalok a Tricking néven kialakult mozgáskultúrában használják.

SANDA ÖNVÉDELMI TECHNIKÁK

A sanda (散打) a tradicionális kínai küzdelmi rendszerek (gongfu, kínai boksz, kínai birkózás és egyéb földre viteli technikák) elemeiből összeállított modern küzdősport. A wushu minden küzdelmi elemét tartalmazza. Meghatározott technikai repertoár és kötelező védőfelszerelések használata jellemzi, saját versenyszabályzattal rendelkezik. A küzdelmek folyhatnak emelt páston, valamint ringben.

Edzésen a tanítványok elsajátítják a különböző ütő – és rúgó technikákat, illetve gyakorolják a páros küzdelmet.

OROSZLÁNTÁNC

Egyesületünk a harcművészet gyakorlásán és az egészségmegőrzésen kívül nagy hangsúlyt fektet a kínai kultúra megismerésére, elsajátítására is. Ennek egyik módja az oroszlántánc (舞狮), mely egy kínai eredetű tradicionális tánc. A hagyomány szerint az oroszlán elűzi a rossz szellemeket, szerencsét, gazdagságot hoz, ezért számos rendezvényt, eseményt ezzel a rendkívül látványos tánccal nyitnak meg. Maga a tánc általában két ember kifinomult, összehangolt mozgása, akik oroszlánjelmezben egy meghatározott koreográfiát adnak elő dob és egyéb hangszerek ritmusára.

Számos keleti országban komoly kultúrája van az oroszlántánc versenyeknek is.

TRADICIONÁLIS HATHA JÓGA

A Hatha Jóga az egyensúlyt és harmóniát tűzi ki céljául, filozófiája szerint az a tökéletes egészség, ha valaki fizikai, érzelmi, szellemi és spirituális szinten is egyensúlyban van, ezért ez a fajta jóga irányzat egy teljes rendszer, gyakorlásán keresztül dinamikus egységet alkot.

A Tradicionális Hatha jóga elsődleges funkciója, hogy harmonizálja szervezetünk működését, melyet különböző nyújtó-és légzőgyakorlatok végrehajtásával ér el. E mellett manapság egyre elterjedtebb, hogy kitűnő stressz oldó hatása van, illetve lényegesen segít az életminőség javításán.

A Hatha Jóga gyakorlásának egyik legfontosabb eleme, hogy terápiás hatású. Kiválóan alkalmas hátfájás, ízületi problémák, gerincproblémák gyógyítására, illetve a sérülések utáni regenerációban is segít. Átlagembereknek és sportolóknak egyaránt ideális, minden korosztálynak, alkatnak és nemnek megfelelő mozgásforma.