EGYESÜLETÜNK

 

BEMUTATKOZÁS

Tevékenység

Változás (kínaiul Bianhua) Harcművészeti és Szabadidősport Egyesületünk (továbbiakban Bianhua) 2015-ben alakult azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben, több emberhez tudjuk eljuttatni a mozgás szeretetét, az egészséges életmódot. Fontos, hogy az ember bármilyen életkorban el tudjon kezdeni mozogni, foglalkozni önmagával, ebben nyújthat segítséget Egyesületünk Shaolin gongfu (Kungfu), Taijiquan (Taichi), Modern Wushu, Sanda küzdelmi technikák, Oroszlántánc, Kínai tradicionális teaszertartás és a Hatha jóga oktatásával. Bárki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb mozgásformát kortól, nemtől függetlenül. Jelenleg több, magas szinten képzett oktató tanít Budapest számos kerületében, illetve Pest megyei települések iskoláiban. Ezekre az edzésekre folyamatosan lehet csatlakozni, az ajtó nyitva áll minden érdeklődő számára.

Habár Egyesületünk még csak néhány éve alakult, az alapító tanárok több, mint 25 éve edzenek, tevékenykednek együtt.

Bianhua Egyesület tagja a Magyar Chanwu Szövetségnek, és a Magyar Kungfu Szakszövetségnek (HKF). Bíróink, versenyzőink, egyesületünk tagjai rendszeresen vesznek részt a Szövetség, és a Szakszövetség által szervezett versenyeken, programokon, rendezvényeken. Tanítványaink remek eredményeket érnek el különböző hazai és nemzetközi versenyeken, mind
tradicionális formagyakorlatokban, mind pedig küzdelmi kategóriákban

Közösség, események

Évek alatt pozitív, jó és felszabadult légkör alakult ki egyesületünkben és számunkra fontos, hogy ezt a kellemes hangulatot tovább erősíthessük különböző nyílt és kötetlen programokkal, mint például a teaszertartások, erdei kirándulások, közös egyesületi edzések, edzőtáborok és napközis táborok. Így a személyes találkozások alkalmával tudjuk a már kialakult közösségi életet tovább építeni, az új érdeklődők integrálását segíteni és a csapatszellemet erősíteni. Ezeken a programokon nyílhat alkalom arra is, hogy többek között a különböző tanároknál edző tanulók jobban megismerhessék egymást miközben közös, minőségi időt töltenek el együtt. Közösségünk több, mint 20 éve minden évben edzőtábort szervez, melyen szép számmal vesznek részt tanítványok. Ezeket a táborokat évről évre igyekszünk egyre színesebbé, változatosabbá tenni, a tanítványok részt vehetnek a Shaolin gongfu edzéseken kívül Taiji, Jóga, Sanda, oroszlántánc edzéseken, fejleszthetik technikájukat, illetve új gyakorlatokat sajátíthatnak el. Megismerkedhetnek továbbá a kínai tradicionális teaszertartással, elsajátíthatják a teafőzés technikáját, ismereteket szerezhetnek a különböző eszközökről, teafajtákról.

Fellépések, bemutatók

Felkérésre különböző rendezvényeken színes, változatos bemutatóval, Shaolin gongfu/Oroszlántánc show-val tudjuk a megszervezett programot gazdagítani. Fellépéseket vállalunk legyen szó akár egy majálisról, Tv-s szereplésről, virágkarneválról, fesztiválról vagy bármilyen sportrendezvényről. Bemutató csapatunk több éves tapasztalattal rendelkezik, melyben elkötelezett és lelkes gyerekek, fiatalkorúak és felnőttek nyújtanak feledhetetlen élményt a nézők számára.

 

EGYESÜLETÜNK FILOZÓFIÁJA
(“Ne a változástól, az állandóságtól félj!”
Lao ce)

Változás Harcművészeti és Szabadidősport Egyesületnek elterjedtebb, használt és rövidebb megnevezése Bianhua (变化), mely eredetileg egy kínai szó, jelentése pedig Változás.

Azért tartjuk lényegesnek, hogy a Bianhua szót használjuk, mert meghatározó számunkra az általa hordozott mélyebb tartalmi jelentés. Ugyanis a sport népszerűsítése mellett egyesületünk további céljai közé tartozik, hogy lehetőséget adjon megtalálni önmagunkat, megtanítani hogyan irányítsuk életünket a változás és a tudatosság eszközeivel. Egyrészről, az életben mindig minden változik, mi magunk is.  Másrészről pedig, minél jobban ismerjük önmagunkat testileg-lelkileg, és megvannak saját céljaink, minél letisztultabb a látásmódunk, minél inkább meg tudjuk élni a pillanatok adta lehetőségeket és meg tudjuk valósítani önmagunkat, annál tudatosabbak vagyunk. Változás tudatosan harcművészettel annyit tesz, hogy belső figyelmünkkel a harcművészetben tanult gyakorlatokat felhasználva folyamatosan fejlesztjük, változtatjuk önmagunkat. Fontos, hogy tisztában legyünk önmagunkkal, és felelősségteljes döntéseket hozzunk. Így pedig egyesületünk küldetése többek között, hogy tudatosságra és változás iránti rugalmasságra nevelje a tanítványokat a harcművészeteken, keleti kultúrákon keresztül.

 

EGYESÜLETÜNK LOGÓJA

Egyesületünk logójának szimbolikája az emberi létezés három jelentős területét képviseli. A különböző színű ecsetvonások jelentése a következő: A kék színű az életet, egészséget, a sárga színű az elmélyülést, a Chan-t, a piros színű pedig az edzéseket, a Gongfu-t jelképezi.

Élet-Egészség

Az edzés és a spiritualitás önmagában nem képes az egyént kiteljesíteni, fontos, hogy a mentális és fizikai edzésen kívül az életben is megvalósítsuk önmagunkat, boldogságot adjunk a körülöttünk lévőknek. Életünket élni kell, nem pedig csak belemenekülni az edzésbe, illetve spiritualitásba. Fontos, hogy ápoljuk emberi kapcsolatainkat, környezetünkben harmóniát teremtsünk. Elengedhetetlen továbbá, hogy egészségünkre odafigyeljünk, ebben lehet segítségünkre az ayurvédikus táplálkozás, illetve gyógynövény használat.

Elmélyülés-Chan

Amikor az életben nem találjuk önmagunkat, és a fizikai edzés sem képes elménket, lelkünket megnyugtatni, olyankor egy kicsit mélyebben önmagunkba kell figyelnünk, rendbe rakni belső énünket. Erre számtalan technika létezik. Amiket mi alkalmazunk, kínai tradicionális teaszertartás, meditáció, és különböző figyelem gyakorlatok. Ezen módszerek erősítik elménket, tisztítják szívünket, valamint segítenek fókuszunk megtartásában.

Edzések-Gongfu

Ha nem vagyunk jó egészségi állapotban, életminőségünk romlik, spirituális energiánk csökken, ingerlékenyekké válunk, egyensúlyunk megborul. Ezért egészségünk fenntartása rendkívül fontos, melyet számtalan fizikai és energetikai eszközzel érünk el. Kínai harcművészetek (Shaolin gongfu, Taiji, Modern Wushu, Sanda küzdelmi technikák, Oroszlántánc) illetve az indiai kultúrából a tradicionális Hatha jóga.

Fontosnak tartjuk, hogy mindennapjainkban ne csak az egyik, vagy másik területre fektessünk hangsúlyt, hanem, hogy az Élet-Elmélyülés-Edzés harmóniában legyen. Körforgásuk változásunk mozgató rugója. A változás pedig maga az élet.